Κλείνουμε


Το blog αὐτὸ θὰ πάψει νὰ ὑπάρχει μετὰ τὴν 29η Φεβρουαρίου 2012. Ἄλλωστε δὲν ἔχει καὶ λόγο ὑπάρξεως πλέον. Ἀνακοινώνεται σὴμερα, ὥστε ὅποιος ἐπιθυμεῖ νὰ
ἐπικοινωνήσει, σχολιάσει, κλπ, νὰ ἔχει τὸ χρόνο νὰ τὸ κάνει.Πόσοι είδαν τη σελίδα

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

Υπάρχει και αξιοπρέπεια

Αναζητώ τον τρόπο να γράψω το άρθρο αυτό, αλλά για πρώτη ίσως φορά στη ζωή μου δεν ξέρω από πού να αρχίσω και τι να πρωτογράψω. Βλέπετε, κάποιες φορές, τα συναισθήματα μας πλημμυρίζουν και η περιγραφή τους αποτελεί προνόμιο κάποιων χαρισματικών ποιητών ή συγγραφέων. Κι εγώ στερούμαι αυτού του προνομίου. Θα προσπαθήσω λοιπόν λιτά, ως απλός άνθρωπος να περιγράψω αυτό που αισθάνομαι κι ελπίζω ότι θα μπορέσω να σας το μεταφέρω.

Προσωπικώς αισθάνομαι ντροπή για όσα συνέβησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο και που υποβιβάζουν ακόμη περισσότερο το ίδιο και τον ρόλο που θα έπρεπε να παίζει για την τοπική κοινωνία. Αισθάνομαι επίσης ντροπή που κατέβηκα στις εκλογές με τον Δημήτρη Τσιγκούνη χωρίς πραγματικά να γνωρίζω τον χαρακτήρα του. Σ’ όλο το προηγούμενο διάστημα, μάθαινα, άκουγα, για διάφορα που συνέβαιναν αλλά δεν είχα φανταστεί το μέγεθος του προβλήματος. Αισθάνομαι άσχημα που επέτρεψα στον εαυτό μου να ανεχτεί για τόσον καιρό συμπεριφορές και πράξεις που δεν έχουν σχέση με τον χαρακτήρα μου και τα πιστεύω μου. Αισθάνομαι ντροπή για όλους μας, που μέσα σ’ έναν μικρό τόπο, επιτρέπουμε να γίνονται τόσες ασχήμιες.

Η οργή είναι κακός σύμβουλος και πράγματα που γίνονται ή γράφονται εν βρασμώ ψυχής, χάνουν κάποιες φορές την αντικειμενικότητά τους. Γι’ αυτό άφησα να περάσουν μέρες πριν γράψω για τα γεγονότα. Ιδού λοιπόν. Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 28ης Νοεμβρίου 2009, η συζήτηση κυλούσε ομαλά. Είχε συζητηθεί το τεχνικό πρόγραμμα, και άρχιζε η συζήτηση του 10ου από τα 12 θέματα που περιελάμβανε η ημερήσια διάταξη. Εισηγήσεις του γράφοντος. Πρώτη εισήγηση:

«Κατανομή δαπανών δασοπυρόσβεσης». Γράφει το έγγραφο που είχε δοθεί στον πρόεδρο του Δημ. Συμβουλίου: «Με την απόφαση 113/2009 το Δημοτ. Συμβούλιο, αποφάσισε ομόφωνα να κατανείμει το ποσό των 44.800 € που διετέθη από το Υπουργείο εσωτερικών για τις ανάγκες πυροπροστασίας. Τα χρήματα αυτά πιστώθηκαν στον ΚΑ 00-67305.005. Μέχρι σήμερα, η εθελοντική ομάδα πυροπροστασίας «Αγιελίδη», δεν έχει λάβει το ποσό των πέντε χιλιάδων (5.000) € που της είχε εγκριθεί.

ΕΡΩΤΗΣΗ 1η: Για ποιο λόγο;

ΕΡΩΤΗΣΗ 2η: Να προσκομισθούν στο παρόν ή στο επόμενο ΔΣ όλα τα ποσά της παραπάνω αποφάσεως (113/2009) που έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα καθώς και όλα τα παραστατικά στοιχεία».

Μ’ άλλα λόγια, το Υπουργείο Εσωτερικών, είχε διαθέσει χρήματα για δασοπυρόσβεση με έμφαση μάλιστα στην χρηματοδότηση των εθελοντικών ομάδων, και ενώ είχαν κατανεμηθεί στην ομάδα «Αγιελίδη» πέντε χιλιάδες (5.000) Ευρώ, δεν είχαν εισπράξει δεκάρα. Ο πρόεδρος του Δημ. Συμβ. προσπάθησε να δικαιολογήσει την μη απόδοση των χρημάτων, λέγοντας μάλιστα ότι ΘΑ απορρίπτονταν από τον επίτροπο, κλπ, κλπ. και ότι τα χρήματα θα μπορούσαν να εισπραχθούν με άλλον, κατά την γνώμη μου όχι σωστό, τρόπο. Του απάντησα ότι, αφού ήταν έτσι, γιατί ο δήμος δεν έστειλε ένα έγγραφο (το αποκάλεσα μάλιστα χαρτάκι) προς την ομάδα, για να την ενημερώσει επ’ αυτού επισήμως και εγγράφως.

Τότε συνέβη το κακό. Ο επικεφαλής της ομάδος, προσπάθησε να μιλήσει. Οργισμένα ο δήμαρχος, όχι ο πρόεδρος που είναι υπεύθυνος για την διεύθυνση της συζητήσεως, του το απαγόρευσε. Ξανά και ξανά. Άρχισε να εκτρέπει τη συζήτηση μιλώντας για ανακοινώσεις, κλπ. Του ξανατόνισα ότι αυτό που είχα πει ήταν ότι ο δήμος, μπορούσε να στείλει ένα έγγραφο για να ενημερώσει την ομάδα «Αγιελίδι». Και τότε, μέσα σε φωνές κλπ, ο δήμαρχος είπε την θαυμάσια φράση «Α να χαθείτε»> Τον ρώτησα για ποιον το είπε και μου απάντησε: «Για σένα». Η συνέχεια; Έχοντας χάσει εντελώς την ψυχραιμία του, με μάτια πεταγμένα από τις κόγχες και με χειρονομίες, γνωστές υποθέτω σε όσους κατά καιρούς έχουν συνδιαλλαγεί μαζί του και για κάποιον λόγο έχουν διαφωνήσει, με καθύβρισε με φράσεις όπως «είσαι αλήτης», «είσαι ψεύτης», και άλλα πολλά που μόνο η απομαγνητοφώνηση των πρακτικών, μπορεί να αποκαλύψει. Κάποια στιγμή πίστεψα ότι θα σήκωνε το χέρι του να με χτυπήσει. Σε τέτοιο σημείο είχε φτάσει. Δεν το έκανε. Όλα αυτά από το πουθενά. Η συνεδρίαση διεκόπη.

Είπα από το πουθενά; Προφανώς όχι. Η σκέψη ήταν θολωμένη και τρικυμισμένη. Γιατί ένας άνθρωπος που δεν είχε υποστεί ποτέ κριτική για τις πράξεις του, είχε δει τις προηγούμενες μέρες στο πρωτοσέλιδο της φωνής των δημοτών, τις πράξεις του και τις παραλείψεις του όπως αυτή της προμήθειας του απορριμματοφόρου, να γίνονται γνωστές και να συζητούνται από τον κόσμο. από τον κόσμο. Είχε λάβει έγγραφο από την περιφέρεια που τον καλούσε να απαντήσει σε επίσημη καταγγελία μου επ’ αυτού. Ήξερε, και ξέρει, ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αποκαλύψεις γιατί ξέρει πολύ καλά τι έχει συμβεί όλα αυτά τα χρόνια στον δήμο. Όπως και ξέρουν πολλοί κι ας μην μιλούν. Ναι. Όλα αυτά, προκάλεσαν την έκρηξη. Αυτή που αποτελεί τακτική του δημάρχου. Όταν κάπου έχει κάνει λάθος, παραμένει σιωπηρός. Όταν θέλει να ξεφύγει, αρχίζει και φωνάζει, ωρύεται, κοκκινίζει, χτυπιέται. Αλλά εδώ ο δήμαρχος διέπραξε ένα λάθος. Πίστεψε - αλήθεια δήμαρχε το πίστεψες; - ότι είχε να κάνει με κάποιον που δεν θα του απαντούσε. Που θα το βούλωνε. Που δεν θα τολμούσε να αντιμιλήσει σ’ αυτόν, τον γκουρού της αυτοδιοικήσεως, όπως του αρέσει να τον αποκαλούν.

Μαθημένος τόσα χρόνια να μιλάει και οι άλλοι να ακούν, είδε από τον πρώτο καιρό, ότι αυτά που ήξερε, δεν θα περνούσαν. Γι’ αυτό και άρχισε να με απομονώνει. Είδε ότι όταν μάθαινα για κάτι αντιδρούσα. Είδε ότι όταν έμαθα για την υπόθεση Μόττη, αυτή που με την ακηδία του έχει στερήσει από το Κέντρο Υγείας, τους δημότες δηλαδή, και τον δήμο εν γένει από τόσα λεφτά, δεν το έκρυψα και κατάλαβε ότι υπήρχε κάποιος που δεν ανεχόταν αυτά. Οι καλοθελητές (θα ήθελα να χρησιμοποιήσω άλλη έκφραση) ξεκίνησαν το έργο τους. Αν κάτι δεν πήγαινε καλά, έφταιγε ο Πανάγος. Αν κάποιος δεν πληρωνόταν, έφταιγε ο Πανάγος. Αν δεν είχε πινακίδες το απορριμματοφόρο, ναι αυτό που αγοράστηκε με παράνομες μεθόδους, έφταιγε – το βρήκατε - ο Πανάγος.

Ο καλός μας δήμαρχος, επετέθη σ’ έναν δημοτικό σύμβουλο, γιατί απλούστατα δεν ανέχεται τον έλεγχο. Ποια ήταν η ερώτηση; Για ποιο λόγο δεν έχει καταβληθεί το ποσό των 5.000 €, το οποίο το Δημοτ. Συμβούλιο αποφάσισε να δοθεί στην ομάδα «Αγιελίδι». Τι συνέβη τελικά; Ο Πρόεδρος του Δημοτ. Συμβουλίου, έλαβε το λόγο και άρχισε να μας λέει ότι τάχα δεν μπορούν να πάρουν τα λεφτά γιατί δεν το επιτρέπει ο Επίτροπος. Αλήθεια. Τον ρωτήσαμε τον Επίτροπο; Στείλαμε την απόφαση επάνω στην Περιφέρεια και την απέρριψε; Όχι. Ο δήμαρχος είπε ότι έστειλε τον υπάλληλό του, ναι αυτόν που είναι για όλα, για τα σκουπίδια, για τις γιορτές, για τις παιδικές χαρές, κλπ, να μιλήσει στην ομάδα. Όλα στο προφορικό. Χαρτιά, έγγραφα, που μπορούν να αποδεικνύουν πράξεις και παραλείψεις αποφεύγονται όσο είναι δυνατόν. Και ξαναρώτησα: Για ποιο λόγο δεν στείλαμε ένα έγγραφο ως δήμος, για να ενημερώσουμε την ομάδα περί του θέματος; Ότι δηλαδή δεν μπορούν να πάρουν τα χρήματα αλλά μπορούν να λάβουν τη βοήθεια σε είδος; Και ο κύριος Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου που τόσο κόπτεται για την ομάδα, μιας και υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος, γιατί δεν το φρόντισε; Τελικά γιατί λαμβάνονται οι αποφάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο; Υπάρχει απορριπτική απάντηση του Επίτροπου; Ναι ή όχι; Εστάλη η απόφαση στον Επίτροπο; Υπάρχει κάποια δικαιολογία για την συμπεριφορά του δημάρχου; ΥΠΑΡΧΕΙ. ΔΕΝ ήθελε, επαναλαμβάνω ΔΕΝ ήθελε να συζητηθεί το θέμα. Απλώς δεν μπόρεσε, ποτέ δεν μπορεί, να συγκρατήσει τον εαυτό του.

Να προσθέσω ότι το θέμα της δασοπυροσβέσεως είναι από τα σοβαρότερα και από εκείνα με τα οποία ο δήμαρχος δεν θέλησε να ασχοληθεί. Να θυμίσω ότι όταν είχαμε τις μεγάλες πυρκαγιές το 2007, διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε κανένα σχέδιο αντιμετωπίσεως των πυρκαγιών. Να θυμίσω ότι ο υπογράφων, ετοίμασε το σχέδιο μετά από συζήτηση με την πυροσβεστική υπηρεσία και την αστυνομία, με βάση τις κατευθύνσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ). Ο δήμαρχος δεν το εφάρμοσε ποτέ. Κι ας γνωρίζει ότι έχει καεί η γύρω περιοχή κι αν συμβεί κάτι, θα συμβεί εκεί που δεν έχει καεί δηλαδή η περιοχή μας. Κι ας γνωρίζει ότι είναι υποχρεωμένος εκ του νόμου ως υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας να έχει έτοιμα Μνημόνια Ενεργειών τα οποία ο ίδιος του παρέδωσα. Ακόμη και για τα άτομα που κάθε χρόνο προσλαμβάνονται για την δασοπυρόσβεση στα πλαίσια της προστασίας του πάρκου Μουστού και Πάρνωνα, ουδείς φρόντισε να κατανεμηθούν σωστά. Προσελήφθησαν έξη (6) άτομα από όλους τους δήμους της Κυνουρίας πλην του Λεωνιδίου, ενώ στις είκοσι επτά (27) αιτήσεις που υπεβλήθησαν δεν ήταν ούτε μία από τον δήμο μας; Γιατί άραγε; Ενημερώθηκαν οι δημότες και αδιαφόρησαν;

Όλα αυτά, δίνουν το στίγμα του τι συμβαίνει στον δήμο και πώς ο δήμαρχος ανταποκρίνεται στον έλεγχο. Ο δήμαρχος δεν θέλει τον έλεγχο γιατί απλούστατα γνωρίζει τι συμβαίνει. Γνωρίζει ότι ο ίδιος, είναι ο πρώτος υπεύθυνος. Μόνο στην περίπτωση που περιέγραψα, σ’ αυτήν της εξυβρίσεως και της συκοφαντικής δυσφημίσεως προς το άτομό μου, έκανε δύο βασικά λάθη. Πρώτον, προφανώς ξέχασε ότι οι δήμαρχοι δεν καλύπτονται από την βουλευτική ασυλία και δεύτερον ότι επιτέλους, δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Ότι υπάρχει και αξιοπρέπεια την οποία δεν του την χαρίζω. Ούτε αυτού ούτε κανενός άλλου. Γι’ αυτό και η προσφυγή στη δικαιοσύνη ήταν μονόδρομος.

Εύχομαι σε όλους, ακόμη και στον δήμαρχο, καλές γιορτές με υγεία και με το καλό να υποδεχθούμε το νέο έτος.

2 σχόλια:

Λενιδι είπε...

Δεν είχα διαβάσει αυτό το κείμενο όταν έγραψα στο άλλο, εδώ ταιριάζει το κείμενο μου)

Καλά τα λες κ εδώ, καλά κατάλαβα αυτό έγινε για να μην συζητηθεί το θέμα των χρημάτων από το υπ εσωτερικών!
Γιατί ήξερε που πάνε? θα σου πω εγώ σε επόμενο μήνυμα μου!!
Όταν είμαι σίγουρος θα βάλω και το όνομα μου!
Έφαγαν όλοι αυτοί που είναι ακόμα μαζί του?? Ξέρουμε ότι συντηρεί 5-6..7..8.. οικογένειες στο Λεωνίδιο!! (όχι αυτές που έχουν ανάγκη...!!)
ξέρουμε ποιες...
Ξέρουμε πως τα σκουπίδια έκαιγαν όλο το καλοκαίρι.
Ξέρουμε ότι το σφαγείο δεν έχει άδεια και είναι στην ... βιομηχανική ζώνη!
Ξέρουμε ότι το συσκευαστήριο είναι στην... βιομηχανική ζώνη.
Ξέρουμε ότι εκεί που ρίχνουν τα λύματα από το ελαιοτριβείο έχουν άδεια από τον δήμο.
Ξέρουμε ότι όλα τα έργα που έχουν γίνει στο Λεωνίδιο έχουν σχέση με τον Δέσποτα!
Ξέρουμε ότι ο Α.Σ.Λ. θα έπρεπε να είναι πρωτοδικείο.
Ξέρουμε ότι το παλιοχωρι για ένα ξενώνα έχει φάει τον προϋπολογισμό του Δήμου! (κάποιος από το Παλιοχωρι).
Ξέρουμε για την γιορτή της Μελιτζάνας.
Ξέρουμε για την γιορτή της Τράτας.
Ξέρουμε άλλα δεν μιλάμε, αν μιλήσουμε θα μας φάνε έχουν τον τρόπο!
Έχουμε οικογένεια και παιδιά και θα έχουμε πρόβλημα, αλλά να ξέρετε ότι κάποια μέρα θα ξυπνήσουν τα ζώα!
Αμα δεν τα ξέρεις αυτά εσύ Γιάννη θα στα πουν οι φίλοι σου.
Όσο για την ομάδα εθελοντών καλά έκανε και δεν τα έδωσε!
Αν ήταν πρόεδρος ο Τσιγκούνης και εκεί θα τα είχε πάρει τώρα!
(Που πάνε και αυτοί με τον Μπλατσαρα)

Ιωαννης Ν. Παναγος είπε...

Εντάξει παιδιά. Τα ξέρετε αλλάδεν μαζευτήκατε ποτέ να φωνάξετε...