Κλείνουμε


Το blog αὐτὸ θὰ πάψει νὰ ὑπάρχει μετὰ τὴν 29η Φεβρουαρίου 2012. Ἄλλωστε δὲν ἔχει καὶ λόγο ὑπάρξεως πλέον. Ἀνακοινώνεται σὴμερα, ὥστε ὅποιος ἐπιθυμεῖ νὰ
ἐπικοινωνήσει, σχολιάσει, κλπ, νὰ ἔχει τὸ χρόνο νὰ τὸ κάνει.







Πόσοι είδαν τη σελίδα

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Ένα τέλος και μια αρχή

Η σημερινή ημέρα είναι διαφορετική από τις άλλες. Για κάποιους είναι ημέρα θριάμβου. Δικαιολογημένα. Για έναν, θα πρέπει να είναι ημέρα προβληματισμού. Ομιλώ για τον απερχόμενο δήμαρχο Λεωνιδίου ο οποίος με την αλαζονεία του, το πείσμα του και την αμετροέπειά του, πίστευε ότι ο κόσμος θα τον ανεχόταν και πάλι.

Είχα προειδοποιήσει τον Δ. Τσιγκούνη πριν από καιρό με προσωπική μου επιστολή. Του είχα μιλήσει ανοιχτά ενώπιον όλων των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας, όταν είχε «αποκαλύψει» την πρόθεσή του να ξαναδιεκδικήσει τον δήμο. Όχι μόνο δεν με άκουσε αλλά προέβαλε τον εαυτόν του ως τον μόνο εγγυητή της ενότητας της παρατάξεως (ποιας ακριβώς;).

Με τον Δ. Τσιγκούνη συγκρούστηκα ενώπιον πολλών. Του τα έγραψα επωνύμως και όχι κρυπτόμενος για να μάθει ο κόσμος ότι αυτός στον οποίο είχε επί 28 χρόνια εμπιστευθεί την ευθύνη του δήμου, δεν ήταν αυτός που φαινόταν. Δέχθηκα ένα απίστευτο υβρεολόγιο στη διάρκεια δημοτικού συμβουλίου. Δυστυχώς, ουδείς εκ των συμβούλων της πλειοψηφίας (από την μειοψηφία δεν περίμενα και κάτι παραπάνω) αποστασιοποιήθηκε από την συμπεριφορά του δημάρχου.

Ο Δ. Τσιγκούνης βαρύνεται με πολλά. Εξ αιτίας του τα περισσότερα κληροδοτήματα δεν αποδίδουν στο δήμο τίποτα. Εξ αιτίας του δεν έγινε κανένα μεγάλο έργο για την περιοχή, η δε περιοχή απομονώθηκε. Είναι ο κύριος υπεύθυνος για την κατάσταση του δήμου, έτσι όπως την περιέγραψαν και οι ορκωτοί λογιστές. Είναι υπεύθυνος για την κατάσταση του δήμου.

Ήρθε ο καιρός να φύγει. Ο ίδιος δεν το κατάλαβε. Οι άλλοι όμως που τον περιτριγύριζαν δεν του το είπαν; Δεν είχαν τον χρόνο να του μιλήσουν; Δεν έβλεπαν που πήγαινε; Γιατί και οι ίδιοι, είναι συνυπεύθυνοι. Αυτοί τον στήριζαν, με πρόσχημα τάχα μην υποστεί τριγμούς η «παράταξη». Κι όμως. Αν ο ίδιος το είχε καταλάβει, θα έφευγε με τιμές. Δεν το έπραξε. Γι’ αυτό και δεν έχει καμμία απολύτως δικαιολογία.

Στον εκλεγέντα δήμαρχο εύχομαι συγχαρητήρια. Δεν τον στήριξα γιατί δεν τον γνώριζα καλά. Είχα κάνει μια φορά το λάθος με τον Δ. Τσιγκούνη και δεν ήθελα να το ξανακάνω. Αυτό που έκανα ήταν να αποκαλύψω με παρρησία το τι συνέβαινε στον δήμο. Πολλοί με κατηγόρησαν ότι έτσι έδινα τα «μυστικά» στους «αντιπάλους». Με μοναδικό κριτήριο την αγάπη για τον τόπο, την εντιμότητα που απαιτείται για τη διαχείριση των κοινών, την ανάγκη διαφάνειας σε όλα, την ευπρέπεια που πρέπει να διακατέχει τους ευρισκόμενους στην εξουσία, πάλεψα και υβρίσθηκα. Μια απίστευτη αίσθηση αηδίας με κατέλαβε. Δεν μετανιώνω στιγμή για τον αγώνα που έκανα για όσα πίστευα. Το ίδιο θα συνεχίσω να κάνω και στο μέλλον.

Εύχομαι ο νέος δήμαρχος, να πετύχει στο έργο του για το καλό του τόπου. Εύχομαι στον ίδιο και στους συμβούλους του, να μην κάνουν τα ίδια λάθη και να διαχειριστούν τον δήμο με μέτρο, με δικαιοσύνη και με διαφάνεια. Το έχει ανάγκη ο τόπος, όπως έχει ανάγκη και από όλους ανεξαιρέτως. Γιατί μόνο έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε.

3 σχόλια:

manolis sioras είπε...

Well put, Καλά τα λες. Γιάννη το ’83 ήρθα στο Λεωνίδιο για πρώτη φορά. Το ’93 μετά από δέκα χρόνια, και μετά το κτίσιμο ενός οικήματος αποφασίσαμε να μετακομίσουμε στο Λεωνίδιο. Έμεινα έξι χρόνια και έφυγα για Καναδά το ’99. Το ’08 ξαναγύρισα στο Λεωνίδιο. Δεν έχει γίνει απόλυτος τίποτα. Έτσι μετά από 2.5 χρόνια επιστρέφω στον Καναδά.
Τα δυο έργα που έγιναν κατά την θητεία του το ένα ήταν να στέγαση την ομάδα για το παίξει Κόκκαλης και το άλλο, δηλαδή το παραποτάμιο έχω ακούσει πως ήταν έργο του Μερικακη. Δεν έκανε τίποτα για τα σχολεία που κοντεύουν να γκρεμιστούν, δεν έκανε τίποτα για την αγροτιά που μοχθεί να βγάλει το προς το ζην και περιμένει να έρθει η εορτή της μελιτζάνας και μας παρουσιάζουν μελιτζάνες από άλλου. Δεν έκανε τίποτα τίποτα για την νεολαία παρά μόνο να την διώξει σε άλλα αστικά κέντρα που καλύπτουν της ανάγκες τους. Που είναι οι γιατροί και εξοπλισμός για το κέντρο υγείας. Που είναι η θαλάσσια συγγινονια . Δεν μπορώ να δεκτό την απάντηση «η Τρίπολη φταίει» όταν τον ερωτάνε για της ελλείψεις του τόπου αυτού.
Αν δεν άντεχε την φωτιά ας έβγαινε από την κουζίνα οκτώ χρόνια ήταν αρκετά ο κ. Τσιγκούνης το παρατράβηξε και έφτασε τα 28 καλύτερα θα ήταν να παραιτηθεί. Ο τόπος αυτός χρειάζεται άνθρωπος που το αγαπούν, που είναι νέοι, με νέες ιδέες, με αίμα που βράζει, με ζωντάνια, με όραμα, με πρωτοβουλία, με θάρρος, με τόλμη. Ο κ. Τσιγκούνης δεν είναι και δεν ήταν αυτός ο άνθρωπος που θα έκανε το Λεωνίδιο να μοιάζει σαν τόπο του 21ου αιώνα. Κατρακυλήσαμε και τώρα πουλούσαμε να φτάσουμε της άλλες πόλεις.

Με μεγάλη εκτίμηση Μανώλης Σιωρας

mixalis antonioy είπε...

syntagmatarxi kala toy taleges k apo dw k apo tin efimerida poy kykloforises..myalo koyrasmeno atomo adiaforo to mono poy koitage tin omadaratoy poy exei feswsi oles tis epixirisis tis perioxis apo to adeio tameio toy sylogoy..pios dimarxos re pedia ginotan symboylio kai taspage mikrofona xartia potiria apo to antrilikitoy k tin pseytomagiatoy..pios itan telos panton..eixe symboyloys aboyloys atolmoys pseytes gia tis yposxesistoys stoys lenidiotes..poy eine i DEH,poy eine o OTE,poy tha paei i EFOREIA,poy pige i PYROSBESTIKI;ti ekane loipon;ston PEIRAIA posa xronia eixe to LIMENIKO SWMA tin polikatikoia stin terpsithea pote den pire enikoia k plirwne k tis zimies poy ekanan oi xristes..ti kerdise apo ton prwto kyrio tis perioxis to lewnidio;to mono poy ekane k den tha to jexasw itan na bali 25.000 eyrw xwris kamia apofasi toy symboyloy gia na exei tin prostasia tis panagias ELWNAS k tis eyxes toy despoti.. na fygei k na ejafanistei apo tin perioxi kanis den tha ton thimate meta apo tin 1 IANOYARIOY;ante k TSIGOYNI pigene stin patrida poy genithikes mazimas andrwthikes mazimas glentises alla mas poylises ...aganaktismenos o LEWNIDAS..

VAGOS είπε...

επι τελους τελος.
δεν ξερω αν τελικα θα γινει κατι για το Λεωνιδιο
επιτελους,αλλα γνωρισα και εγω στα 32 μου εναν αλλο δημαρχο για τον τοπο...

υ.γ. οσο καλος και να αποδειχθει ο μαρνερης πραμα που ευχομαι
καλο θα ηταν να βαλει υποψηφιοτητα αλλη μια φορα μονο.
8 χρονια ειναι αρκετα για οποιονδηποτε,μετα ας περασει κανας αλλος.ας κανει το λεωνιδιο την αρχη στον κανονα της αλλαγης που τοσο πολυ χρειαζεται η χωρα...